Kdo smo
TK Gora
Prijava
Trenutne razmere
Gorniški oglasi
TS kažipot
e-Gora      SkalaArhiv preteklih aktivnosti Turnega kluba po letih

2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000  1999  1998  
 


2016 - Četrtkovi večeri in ture TK Gora

7. januar 2016 ob 20.00

Vlasta Kunaver:„Itak da Nepal“

Nepal ima tisto nekaj, zaradi česar se vedno znova vračamo pod Himalajo.
Že res, lepa narava , visoke gore, prijazni ljudje, ampak…vse to je še marsikje drugje na našem lepem modrem planetu, pa vendar, nas večino, ki smo kdaj hodili po nepalskih poteh, vedno znova vleče v Nepal. Katastrofalni potres in vse hudo, kar se je na to malo deželo pod Himalajo zgrnilo letos pomladi, tega zame ni spremenilo. V predavanju „Itak da Nepal“, bi rada pokazala zakaj tako.

14. januar 2016 ob 20.00

Bogdan Jamšek in Vital Vek: Kazbek

Kazbek (med 5034 in 5047 m) je sedmi najvišji vrh na Kavkazu in v Evropi. Po gruzijsko se mu reče Mkinvartsveri, kar v prevodu pomeni Ledeniški vrh. Pristop z gruzijske strani je priročnejši tudi zato, ker je na jugovzhodni strani na višini 3600 m v časih sovjetskega imperija kraljevala velika metereološka postaja. »Lastniki« jo sedaj uspešno tržijo kot »full board service« in resnici na ljubo seveda kljub naglemu propadanju še vedno bistveno presega »udobje« šotora. Že samo ime »Ledeniški vrh« daje slutiti, da v tehničnem smislu ne gre za kakšen zahteven hrib, če le vreme to dopušča …
O Gruziji vemo relativno malo, čeprav gre za državo z izjemno bogato tradicijo in zelo zanimivo geografsko lego ter specifičnimi klimatskimi pogoji.

21. januar 2016 ob 20.00

Damjan Slabe: Postopki oživljanja in uporaba defebrilatorja

Predstavljajte si, da si po uživaškem spustu, zadovoljni, dobro razpoloženi in v odlični družbi samih turnosmučarskih navdušencev, privoščite zasluženo pivo v planinski koči. Nenadoma se pri sosednji mizi nekdo prime za prsni koš, vstane, čudno opoteče in zgrudi na tla. Ali veste, kako je treba ukrepati? Če bi radi obnovili znanje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega zunanjega defibirlatorja, se nam pridružite na našem rednem srečanju.28. januar 2016 ob 20.00

Jelena Justin: Ognjena zemlja in Patagonija

Ognjena zemlja in Patagonija; dve noro lepi pokrajini, ki se raztezata v Južni Ameriki (v Argenitini in Čilu), sta navdušujoči. Kraji neokrnjene narave, kjer so ene večjih zalog vode na svetu. Morski levi, orke, pingvini in špičaste gore, ki so dosegljive le najboljšim. Torres del Paine, Perito Moreno, Fitz Roy, Cerro Torre, San Carlos de Bariloche … Kraji in gore, kjer smo Slovenci pustili velik pečat. Za zaključek pa še tango v Cafe Tortoni v Buenos Airesu, mestu, ki še vedno diha z Evito Peron.

25. februar 2016 ob 20.00

Damjan Korošec:„Plan B - B kot Bolgarija“

Kadar se vreme odloči, da bo preprečilo smele načrte za majsko smučarsko akcijo v Bernskih Alpah in to naredi velikopotezno, je potrebno rešitev poiskati zunaj Alp. Geografsko doma tako v Alpah kot na Balkanu slednjega vsaj nekateri smučarsko precej manj poznamo. Po krivici. Kje drugje začeti raziskovanje smučarskega Balkana kot na njegovem vrhu? Ta se nahaja v Bolgariji (Musala, 2925 m), kamor so posebej za potrebe turnih smučarjev prav priročno umestili tudi dva gorska masiva (Pirin in Rila). Oba nudita številne možnosti za smučarske potepe. Vzporedno s smučarskim raziskovanjem je smiselno izpeljati še kulinarično raziskavo - tudi zato, ker jo je zaradi dostopnejših cen mogoče izpeljati precej bolj temeljito kot v Alpah.

10. marec 2016 ob 19.30
Občni zbor Turnega kluba Gora

Vse članice in člane TK Gora vabimo, da se udeležijo Občnega zbora Turnega kluba Gora, ki bo dne 10. marca 2016 ob 19.30 v okrepčevalnici Žibert.

Dnevni red:

24. marec 2016 ob 20.00

Rudi Rajar: Pustolovščine v Saharskih dolomitih

Davnega leta 1973 smo se z odpravo Akademskega planinskega društva odpravili na plezarijo v center Sahare. Tam je gorovje Hoggar, poznano po izredno slikoviti pokrajini, tam je množica vulkanskih stožcev in igel, ki so visoke nekaj sto metrov, čeprav je najvišji vrh Hogarja višji od Triglava (2908 m). Med alpinisti je poznano pod nazivom Saharski Dolomiti. Tam, kjer so danes asfaltirane ceste, je bila pot preko puščave, samo na redko označena s skalnimi možici. Kar nekajkrat smo s kombijem zakopali v pesek in s pomočjo perforiranih železnih plošč smo se večkrat po nekaj ur kopali iz njega. Za prvih 1300 km od Alžira na jug – po asfaltu, smo potrebovali en dan, za naslednjih 700 km po pesku, pa cele tri dni. Potovanje po pravi puščavi, slikovite oaze, neverjetne skalne tvorbe, v Hogarju pa slikovito pleme Tuaregov, ki so včasih ropali popotnike, zdaj pa že obirajo turiste… Plezarija je bila zelo zanimiva. V puščavskem vadiju smo postavili nekaj šotorov za bazni tabor. Prijatelji so preplezali nekaj zelo težkih prvenstvenih smeri, midva s prijateljem pa sva z osnovno opremo za preživetje peš odkorakala dva dni daleč v puščavo iskat skrivnostno iglo Assekerda, za katero smo v alpinističnih revijah brali, da je še neosvojena. Na predavanju bomo videli če sva uspela. Imeli smo še to srečo, da smo pri obisku francoskega puščavnika izvedeli za skrivno skalno votlino, kjer so prazgodovinske slikarije na skalah iz obdobja cca 6000 let pred n.š. Takrat je bila Sahara še mokra in zelena in res mi je s kamero uspelo posneti risbe živali, ki pričajo o zeleni Sahari. Vse te zanimive dogodke smo za TV Slovenija posneli na enourni film, ki ga bom po nekaj uvodnih diapozitivih prikazal na predavanju.

31. marec 2016 ob 19.30
Darja in France: Patagonija s šotorom

Južna Patagonija je res lepa, ima pa eno samo hibo: tam čas hitreje mineva in ko je treba domov rečemo "a že?". Tokrat bova predstavila svoja doživetja prejšnjega meseca, ko sva obkrožila pogorje Torres del Paine in nato še preostanek razpoložljivega časa preživela v okolici Fitz Roya.

14. april 2016 ob 20.00
Mojca Krivec, Aleš Seliškar: Pireneji ali turnosmučarski raj

Španijo imava rada, smučava tudi rada in sva šla točno v center Pirenejev, v dolino Val d'Aran. Tam se skriva največje špansko smučišče in neskončne možnosti za turno smuko. Nekaj sva jih izkoristila, še več pustila za kdaj drugič. Na poti domov sva se ustavila še v Andori in tudi tam poskusila malo smučanja, malo plavanja in seveda "shoppinga". Kaj več bova pa povedala.

5. maj 2016 ob 20.00

Angelca in Marko Žerovnik: Doživljanje sveta iz prve roke

V knjigi opisujeva doživetja na petindvajsetih potovanjih v petintrideset dežel izven Evrope. Je v A4 formatu in obsega nekaj manj kot milijon znakov besedila, 1029 barvnik slik in zemljevidov. Skupno sva bila na potovanju 457 dni. V knjigi obravnava naravno okolje, kulturno pokrajino, kulturne znamenitosti, krajevne značilnosti, navade ljudi in običaje, utrinke iz šolstva, zdravstva, poroke, pogovore z domačini, prehrano, prevoze, trekinge, živalski svet, udobje in neudobje, nevarnosti, verske značilnosti, doživljanje visoke nadmorske višine, razne slovesnosti itd. Obseg opisov posameznih potovanj nama je narekovala globina doživetij na teh potovanjih in ne čas, preživet tam.

19. maj 2016 ob 20.00

Lidija Honzak: Gore v masivu des Ecrins

Gore v masivu des Ecrins so čudovite, divje, nedostopne in slikovite : Barre des Écrins 4102 m, La Meije 3983 m, Ailefroide 3954 m...sem je zahajala Staza Černič še pred vojno, tu so se naše najboljše alpinistke odločile, da zdaj bo pa treba eno žensko odpravo naredit. V osmih dneh smo krožno prečili to gorovje, smučali, plezali, vriskali pa tudi plitko dihali od strahu. V četrtek 19. 5. ob 20.00 si bom dala duška in vam povedala vse kar je koristno, da veste, pa tudi tisto kar ni :).

26. maj 2016 ob 20.00

Andrej Stritar:Intimni kotički na vseh petih kontinentih

Rad hodim po svetu, rad odkrivam nove kraje, rad se potepam po gorah sveta in zelo rad – slikam nenavadna stranišča! Sploh ne vem kdaj sem to začel,ampak danes imam že čez 2000 slik teh intimnih kotičkov in to res z vseh kontinentov. Prav zanimivo je tudi, kako ta moj nenavadni hobi navdušuje moje znance in prijatelje. Slikice kar prihajajo, celo od znancev od mojih znancev, ki so pač slišali o nenavadnem zbiratelju iz Ljubljane. Skušal vam bom prikazati izbor sekretov, vendar opozarjam, da bi predavanje moralo imeti tudi znakec o primernosti za določene skupine ljudi. Tiste, ki imate slabši želodec, bom opozoril in boste lahko zamižali, ko bo na zaslonu kaj res nehigieničnega.

2. junij 2016 ob 20.00

Kaj smo delali pozimi

Pred prehodom na poletne aktivnosti bomo pokazali turnosmučarske podvige v prvem delu sezone. Letošnja sezona je ponudila veliko priložnosti, ki še niso povsem izzvenele, zato bomo pred prehodom na poletne dejavnosti pokazali turnosmučarske podvige v prvem delu sezone.To je priložnost, da pokažeš in poveš kaj več o svojih turnih smukih.

6. oktober 2016 ob 20.00

Kaj smo delali poleti 1. del

Poletne dejavnosti se bodo počasi umaknile turnosmučarski sezoni zato se bomo ponovno zbrali in pokazali poletne podvige.To je priložnost, da pokažeš in poveš kaj več o svojih kolesarskih, pohodnih, plezalnih, veslaških, jadralskih in drugih podvigih.

13. oktober 2016 ob 20.00

Kaj smo delali poleti 2. del

20. oktober 2016 ob 20.00

Maruša Hauptman: Turno smučanje na Islandiji

Za prvomajske praznike ponavadi iščem toplejše gorskokolesarske destinacije. Letos je bilo drugače. Že od poletnega pohajkovanja po Islandiji pred parimi leti se mi je namreč kar naprej motala po glavi njena zimska izvedba. Pa so se poklopile želje še z ostalimi petimi uživači in smo šli. Na polotok Trollaskagi tja daleč na sever Islandije. In tisti teden je bil čudovit, eden najlepših športnih tednov do sedaj. Ker te Islandija enostavno prevzame. Še zdaj se mi smeji, ko pomislim na smučarijo tam gor ter na predajanje kulinaričnim užitkom in geotermalni hottubi po turah. Neskončni tereni, redki soturnaši, sneg od pršiča do srenca, nakloni vseh vrst in seveda wellness na domači terasi mi namigujejo, da nismo bili zadnjič tam. Naj tole hvaljenje najprej zveni kot vabilo na kratko potopisno predavanje nato pa kot povod za obisk te čudovite smučarske destinacije.

27. oktober 2016 ob 20.00

Darja in France: Islandija sprehod med ognjeniki in ledeniki


Islandija je tudi poleti nekaj posebnega. Razsežna pokrajina v notranjosti otoka preseneča z raznobarvnimi vulkanskimi kamninami, z ostanki snega, toplimi vrelci, mrzlimi rekami ter nepredvidljivim vremenom. Predvsem pa je zelo redko naseljena in se je za večdnevni pohod potrebno ustrezno pripraviti. Avtobus naju je odložil v notranjosti otoka pri hiši Rjupnavellir nakar sva deset dni porabila za pot do morske obale. V začetku sta bila nahrbtnika zelo težka, saj sva s seboj nosila poleg opreme za taborjenje tudi vso potrebno hrano, a se je na srečo njuna teža iz dneva v dan manjšala. Prva dva dneva skoraj nisva srečala človeka, pot od Kopališča podeželanov do Torovega gozda pa je del znanega in precej obljudenega treka z nekaj več turisti. Po prečkanju Sedlapetihmožicev in vzponu na najbrž najmlajši vrh na svetu sva hojo končala ob slapu v Skogarju. Ker nama je preostalo še dovolj časa in še več veselja, sva nato naredila še nekaj enodnevnih sprehodov, zadnjih par dni pa sva si ogledala še zahodni del otoka, kjer je med drugim tudi znani začetek poti do središča Zemlje.

10. november 2016 ob 20.00

Cici in Mucki: Okoli Elbrusa na Kvarner


Že dolgo se govori, da bomo šle dame TK Gora enkrat na Elbrus, in to v modrcih. Tega žal še nismo udejanile, sva pa zato letos tam tekali z Mucki. Ne na vrh, čeprav je Mucki predlagala tudi to, pač pa naokoli na 112-kilometrski tekmi Elbrus World Race. Prireditev je naravnost imenitna in če Mucki kdaj reče, da bi to lahko vsak, celo moja 70-letna mama z umetnimi kolki, ji nikar ne verjemite. Okoli Elbrusa se teče čez drn in strn, čez ledenike, neskončna melišča, deroče reke brez mostov, čez štiri prelaze, visoke tritisoč metrov in več. V samooskrbi, brez označenih poti, zgolj s pomočjo GPS-a. In ker zaradi številnih opravkov na poti ne daš vsega od sebe, si v cilju spočit, da greš v naslednjih dneh lahko še malo v hribe. In potem, ko se vrneš domov, še brž veslat z morskim kajakom na otoke Kvarnerja. Od tam pa ves čas zreš na Velebit, zato je čisto logično, da naslednji vikend odtečeš Premužićevo stazo, ki se na 50-ih kilometrih vije od severa proti jugu. Potem si končno hin in še dobro, da se začne spet služba. O vsem tem bova pripovedovali in še čem, v modrcih in malo tudi brez. Za pokušino pa lahko obiščete http://cicivladimirov.blogspot.si17. november 2016 ob 20.00

Igor Jenčič: S kolesom ob glavnem grebenu Zahodnih Alp - od Suse do Vinadia


Letos smo opravili še zadnji del kolesarskega prečenja po grebenih Zahodnih Alp, in sicer od Suse do Vinadia. Spoznali smo odmaknjene in samotne kraje v osrednjem delu mejne linije med Italijo in Francijo. Pri dnevnih etapah smo morali premagovati v povprečju večje višinske razlike kot prejšnja leta in prvič doslej se nam je zgodilo, da smo morali zaradi dežja izpustiti eno dnevno etapo. Vseeno smo se naužili lepih razgledov, drzno speljanih cest in poti, lepih spustov, pa tudi kulinaričnih dobrot.24. november 2016 ob 20.00

Jani Bele: Dvakrat v Himalajo


Letos mi je bilo dano, da sem lahko dvakrat obiskal Himalajo. Spomladanski treking pod Makalu mi bo ostal v spominu predvsem po kraljevskih sprejemih naše skupine v vaseh na poti, hoji med cvetočimi rododendroni in mogočni južni steni, ki so jo naši alpinisti preplezali pred štiridesetimi leti. Jesenski pohod pod Nanda Devi pa je izstopal po dveh ekstremih: lepoti in bedi Indije.


1. december 2016 ob 19.00

Srečanje ob obletnici ustanovitve Turnega kluba Gora na Šmarni gori


8. december 2016 ob 20.00

Jure Noč: Plezanje v Nacionalnem Parku Yosemite


V mesecu oktobru sva se s Slavkotom Rožičem potepala po Kaliforniji. Med kupom prigod in nezgod sva preplezala kar nekaj smeri v Nacionalnem Parku Yosemite, predvsem pa spoznala ogromno ljudi med drugim tudi take, ki so krojili tako plezalno kot tudi socialno kulturo v tem delu Kalifornije. Citiram Slavca: Za mizo je redno sedel tudi Chongo. Pozornost pritegne zaradi svojega videza. Tako, malo klošarsko deluje. Videz seveda vara in Chongo je legenda Doline. Na deževen petkov večer pijemo viski v baru. Poslavljava se od Doline. Chongo sedi pri ognju, kjer se greje in suši obleko. Prisedem z enakim namenom. Takoj me poduči, da ni ravno zgovoren tip in da če sem se prišel pogovarjat, ni pravi za to. Potolažim ga, da sem še manj zgovoren kot on. Po minuti ali dveh tišine mu vrag ne da miru in začneva se pogovarjati. Ne o plezanju, kjer je bil legenda, ampak o njegovi znanosti in teoriji relativnosti in o fiziki, ki jo obožuje. Ni hodil na faks, sam se je učil od mojstrov, ki so prihajali v Dolino.
15. december 2016 ob 20.00

Aleš, Boris, Barbara in Mišo: Uživanje na vulkanih Čila


Čile se mi je že nekaj let spretno izmikal, kar ni bilo fajn. Dobra stran je pa bila ta, da sem se dobro opremil z vodniki in na koncu še s tracki. Tako smo letos rabili samo še sneg in lepo vreme. In dobili smo vse. V fantastičnih razmerah smo osvojili šest čisto pravih vulkanov, še dva smuka pa opravili na ostankih bolj starih vulkanov. Bilo je kičasto lepo. Snežne razmere, da si boljših ne bi mogli želeti. Vino dobro. Lačni tudi nismo bili. Kaj se nam je pa še vmes dogajalo in kako smo uživali na vulkanih vam bomo pa še povedali...

22. december 2016 ob 20.00

Tradicionalno prednovoletno srečanje Turnega kluba Gora pri Žibertu

 
 Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS***pico
34.239.148.127(0)
1769 (900,10,859)
113 (55,0,58)