Kdo smo
TK Gora
Prijava
Trenutne razmere
Gorniški oglasi
TS kažipot
e-Gora      SkalaArhiv preteklih aktivnosti Turnega kluba po letih

2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000  1999  1998  
 

2010 - Četrtkovi večeri in ture TK Gora

23. december 2010 ob 19.30;
Prednovoletna turnosmučarska zabava
S seboj prinesi darilo v vrednosti 5 € (za srečelov) in nekaj dobre volje!

9. december 2010 ob 18.00;
Tradicionalno srečanje na Šmarni gori ob obletnici ustanovitve TK Gora

18. november 2010 ob 19.30;
Andrej Terčelj: Spletišče Gosak
6.februarja 2003 je bil Gosak na TK Gora prvič javno predstavljen. Že v drugem letu delovanja je bil s strani hekerjev sestreljen in se je do letos zdravil in okreval. Danes vam je v stari preobleki zopet na voljo.Avtorji vam bomo v živo predstavili rokovanje s spletno stranjo alpinističnih spustov gosak.dyndns.org Napolnite ga s novimi smermi in svojimi predrsenimi spusti.Srečanje je namenjeno vašim predlogom, vprašanjem in sodelovanju.Vabljeni vsi smučarji zunaj urejenih smučišč.

4. november 2010 ob 19.30;
Jurij Franko: Teorija smučanja
V predavanju bo govora predvsem o tem, kakšne so fizikalni pogoji, ki obvladujejo smučanje in kako opišemo mehanske lastnosti smučke s fizikalnega stališča in jih povežemo z voznimi lastnostmi smučke.

21. oktober 2010 ob 19.30;
Stanka Jelenc: BALTISTAN, BALTORO, KARAKORUM
Dolga pot po šodrastem ledeniku Baltoro, božanski pogledi na najvišje gore sveta K2, Broad Peak, Mašerbrum, Gašerbrume.......čaj, čapati in palačinke, večerno druženje z nosači daleč stran od mošej, miniaturne toplice, dolge brade in talibani.........in še marsikaj zanimivega o Pakistanu, čudoviti muslimanski deželi, kjer so doma skromni in veseli ljudje.

7. oktober 2010 ob 19.30;
Darja in France: Ladakh - ali kaj vse gre lahko pri trekingu narobe
Indijska Himalaja je vedno polna nenavadnih presenečenj, Ladakh pa ima še poseben čar. Če vas zanima kaj se zgodi, ko vodnik ne pozna poti, ko konji pobegnejo in ko v suhem Ladaku dneve in dneve dežuje, potem pridite na predavanje. Med drugim boste izvedeli tudi kaj je med viskijem in rumom ter kako rešujejo problem črnih gradenj v Delhiju, pa še kaj.

23. september 2010 ob 19.30;
Kaj smo počeli poleti
Letošnja četrtkova srečanja bomo pričeli s prehodom poletja v jesen in ljubiteljem smučanja, hoje v gorah, plezanja, kolesarjenja, potapljanja in sploh vsega kar nas veseli, bomo pokazali kaj vse smo počeli poleti.

1.julij 2010 ob 19.30;
Turnosmučarsko srečanje
Vabimo vse turnosmučarske navdušence, da pokažejo, kaj so v prvi polovici turnosmučarske sezone presmučali, prehodili, pregazili, pretrpeli... Da bomo vsaj približno verjeli vašim zgodbam prinesite s seboj slike in filme na spominskih ključih. Posebej dobrodošli redni, manj redni in občasni dopisovalci rubrike Trenutne razmere, obiskovalci četrtkovih predavanj in spletne strani TK Gora... Turnosmučarsko srečanje je priložnost, da pokažete in poveste kaj več o vaših turnih smukih. Četrtkovo srečanje je čudovita priložnost, da se bolje spoznamo.

17. junij 2010 ob 20. uri;
Andrej Terčelj: Smučanje brez omejitev na Aljaski
V iskanju pršiča sem letos spomladi obiskal Aljasko, natančneje zdolgočaseno mesto Valdez. Mesto sredi ničesar, ki v ZDA slovi po najmočnejšem izmerjenem potresnem sunku, uničujočem cunamiju, najusodnejšem razlitju nafte iz tankerja Exxon Valdez in pogubni Zlati mrzlici. Zlata sicer nisem našel, črno pa mi je dobesedno teklo pod smučmi. Ker so medvedje še spali svoje zimsko spanje sem Aljasko lahko doživel tudi kot prestolnico smučanja brez omejitev. Žičnic in urejenih smučarskih prog skoraj ne poznajo, tako da se vse dogaja v divjini. To je eno samo veliko slabo poraslo smučišče, kjer za pristop na hrib lahko izbiraš poljubno sredstvo, potem pa en sam juhuhu vse do morske obale. Letos sicer ni bilo prizorišče svetovnega prvenstva v divjaškem, prostem, odbitem in sploh "free" smučanju. Hribi so se navkljub ameriški recesiji šopirili s debelo snežno odejo. Da pa so razmere na razsežni Aljaski zares divje, neobvladljive in nepredvidljive vam bom na predavanju dokazal v sliki in besedi. Vabljeni!

3. junij 2010 ob 20. uri;
Igor Jenčič: Haute Route
Zadnji teden aprila smo opravili visokogorsko prečenje od Chamonixa do Zermatta. Vzdušje in dogodivščine na poti je v zgoščeni obliki še najbolje opisala ena od naših summiterk oziroma powder bitches, Nina: "Misleč, da grem na trek, da bomo bolj kot ne uživali in zraven malo še posmučali, smo potem vsak dan hodili spat s kuram, spili nenormalno majhne količine piva in se pošteno namatrali. Res je visoka ta pot, ker je čist huda. In ko gledaš vse tiste hribe, lunine zahode, sončne vzhode in imaš povrhu še orgazmične razmere, se ti kar milo stori. Nekdo je dejal, da je bila to krvava in strastna pot. Kri je tekla iz nosu, lomile so se vezi, pa kolena, želodci so se obračali, tudi wc školjke ponoči niso samevale. Powder bitches so pa poskrbele za tisti strastni del. Prehodili in presmučali smo klasični Haute Route z Mont Velanom." Več v sliki in besedi pa na predavanju pri Žibertu, 3. junija ob 20h.

26. maj 2010 ob 16. uri;
Turnosmučarski piknik
Vse dopisnike in bralce te strani, vse turnosmučarske navdušence vabim na že tradicionalni turnosmučarski piknik, ki bo v sredo, 26. maja 2010 ob 16 h na Reaktorskem centru Podgorica.
Lani smo si ogledali reaktor, tokrat pa bo možen ogled pospeševalnika (in stalne razstave o jedrski tehnologiji). Baje bodo highlight letošnjega piknika muffini, seveda pa bo poskrbljeno tudi za druge vrste jedače in tekočih dodatkov. Prispevek za hrano in pijačo znaša 10 EUR.
Prosim, da se mi prijavite na mail (igor.jencic@ijs.si) do torka, 25. maja do 14 h. Ker veljajo malce strožja pravila za vstop na reaktorski center, morebitnih "padalcev" (= tistih, ki jih ne bo na seznamu) vratarji ne bodo spustili noter.

20. maj 2010 ob 20. uri;
Aleš Seliškar: Smučanje v Armeniji?
Odgovor je seveda JA! Bilo je pa takole: Ni snega. Veliko samostanov. Veliki in mali Ararat. Pokaže se sneg. Prvi hačkar. Veliko hačkarjev. Hačkarji so povsod. Snega je veliko. Hribov je veliko. Povsod se da smučat. Piva je toliko kot hačkarjev in hribov. Ararat je tudi konjak. Flanke se nikoli ne nehajo. Smučanje se (skoraj) nikoli ne konča. Zvezdice in številke vedno ne povedo koliko je dober. Štikle so zaščitni znak. Mi bi šli kar nazaj. Če vas pa res zanima kako je bilo, pa pridite pogledat in poslušat. Marjana in Ažmi, Mojca in Aleš

13. maj 2010 ob 20. uri;
Angelca in Marko Žerovnik: Nepal, Sikim in Butan
Nepal je dežela z bogatimi starimi kulturami in prekrasno pokrajino, ki predstavlja naravni prehod med indijsko ravnino in puščavskim tibetanskim visokim platojem. Njeni prebivalci so od nekdaj znali dobro unovčiti svojo posredno lego med Indijo in Kitajsko.
Podobno je z indijsko zvezno državo Sikim, ki leži v goratem predelu med Nepalom na zahodu in Butanom na vzhodu.
Butan, dežela zmaja groma, je nekaj posebnega: je neverjetna in nenavadna budistična dežela. Ima povsem svoj način življenja, pa tudi arhitektura je nekaj posebnega. Riž je tod rdeč, trgovina cigaret pa je nelegalna.

 
 Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS---gora
34.239.148.127(0)
1801 (901,10,890)
8 (3,0,5)