Kdo smo
TK Gora
Prijava
Trenutne razmere
Gorniški oglasi
TS kažipot
e-Gora      SkalaArhiv preteklih aktivnosti Turnega kluba po letih

2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000  1999  1998  
 

ARHIV AKTIVNOSTI TURNEGA KLUBA GORA

za leto 2006

22.december 2006 ob 19.00;
Prednovoletna turnosmučarska zabava
S seboj prinesi darilo v vrednosti 1000 tolarjev (za srečelov) in nekaj dobre volje!

7.december 2006 ob 18.00;
Občni zbor TK Gora na Šmarni gori
V četrtek, 7.12. bo ob deveti obletnici srečanje in občni zbor TK Gora na Šmarni gori. Kogar je ponoči strah samega hoditi, se lahko udeleži skupinskega vzpona. Prva skupina se bo zbrala na parkirišču v Tacnu ob 17.30, druga pa bo začela vzpon "točno" ob 18h. Vabljeni vsi, ki bi želeli sodelovati pri tresenju gora. V primeru sneženja je obvezna popolna turnosmučarska oprema!

23.november 2006 ob 19.00;
Cene Berčič: Cho Oyu


16.november 2006 ob 19.00;
Matevž in Darja Rugelj: Potepanje po Škotskih gradovih


9.november 2006 ob 19.00;
Angelca in Marko Žerovnik: V zrcalu kamene dobe - med prebivalci indonezijske province Papua, Nova Gvineja
Njihovo orodje in orožje je še vedno iz kamna in lesa. Kanibalizem še ni povsem izkoreninjen. Trekking je potekal po goratem delu Papue, teden dni smo živeli med Papuanci, spali v kolibah na tleh iz zbite ilovice in se preko celega dneva prebijali po ozkih stezah med hudourniki, skozi džunglo in prek prelazov.Srečavali smo povsem gole možakarje, ki so imeli med nogami pritrjen nekak tulček, »da z njim pokrijejo lulček«… Doživetja s tega sveta vam bosta v sliki, besedi in pesmih predstavila Angelca in Marko Žerovnik

26.oktober 2006 ob 19.00;
Anita Oder, Katja Kmetič, Mojca Krivec, Jurij Mlinar, Aleš Seliškar: S "velosipjedom" po najlepšem delu Ukrajine ali kako smo kolesarili po Krimu
Kaj je res in kaj ne o Ukrajinkah? Midva z Jurijem sva šla iskat odgovor kar na "kraj zločina". O tem in kaj je našel ženski del ekipe bo tekla beseda. Mimogrede smo še ugotovili ali se da kolesariti okoli Bosporja, kako prepluti Črno morje, rešili vprašanje najboljšega piva, poiskali vsa najcenejša prenočišča, si ogledali vsa smučišča na Krimu, našli Milana in Milko, ugotovili da je Krim hribovit... Kot vedno smo uživali in kakšno urico (ali dve) obljubljamo tudi vam.

19.oktober 2006 ob 19.00;
Milena in France Sevšek: Vltava - s kolesom po sledeh glasbe
Vedela sva, da Bedrih sodi med smetano svetovne glasbe, kako zveni Vltava, da o Lepi modri Donavi sploh ne govorim. Kako pa je s tem v resnici? To sva poskusila ugotoviti letos poleti. S kolesom sva pričela pot ob Donavi v Linzu, našla izvir Vltave na Bavarskem in nato kolesarila več ali manj ob njej preko čeških logov in gajev, ter skozi stara mesta vse do vinskih gričev, kjer se Vltava pridruži Labi.

12.oktober 2006 ob 19.00;
France Malešič: Iveri z Grintovcev
France Malešič nam bo predstavil knjigo letos umrlega Vlasta Kopača. V mesecih pred smrtjo je svoja izbrana planinska dela zbral v knjigi, ki je izšla letos poleti. Tako žlahtne in starožitne planinske knjige že dolgo ni bilo in je najbrž tudi ne bo. Vlasto Kopač je bil navdušen alpinist in gorski reševalec. Bil je arhitekt, Plečnikov učenec in najtesnejši sodelavec, z velikimi zaslugami za ohranitev njegove dediščine. Posebno skrb je posvetil zaščiti pastirskega selišča na Veliki planini. S svojim raziskovanjem arhitekturnega, etnografskega, zgodovinskega in jezikovnega izročila nam je ohranil neprecenljive dragocenosti.

5.oktober 2006 ob 19.00;
Kaj smo počeli poleti
Pogovarjali se bomo o tem, kaj smo počeli poleti, gledali diapozitive, slike... Pridi in prinesi svoje diase, CD-je, slike, video... Če le moreš, se prijavi in napiši, v kakšni obliki boš prinesel dokazno gradivo, da bomo poskrbeli za tehnično podporo.

22.junij 2006 ob 20.00;
Turnosmučarsko srečanje II.del
Zadnji četrtkov večer je bil prekratek za ogled vsega "dokaznega gradiva" o prvi polovici turnosmučarske sezone, zato bomo nadaljevali ta teden. Vsem, ki niste prišli na vrsto, se opravičujemo. Vabilo za predstavitev velja tudi za tiste, ki prejšnji teden niste utegnili pripraviti oz. prinesti diapozitivov, slik, CD-jev, polomljenih vezi, zlomljenih smuči, rentgenskih posnetkov poškodb in drugih izvidov. Če le moreš, sporoči po elektronski pošti, v kakšni obliki boš prinesel dokazno gradivo, da bomo poskrbeli za tehnično podporo. Posebej dobrodošli redni, manj redni in občasni dopisovalci rubrike Trenutne razmere, obiskovalci četrtkovih predavanj in spletne strani TK Gora... Turnosmučarsko srečanje je priložnost, da pokažete in poveste kaj več o vaših turnih smukih. Četrtkovo srečanje je čudovita priložnost, da se bolje spoznamo.

15.junij 2006 ob 20.00;
Turnosmučarsko srečanje
Vabimo vse turnosmučarske navdušence, da pokažejo, kaj so v prvi polovici turnosmučarske sezone presmučali, prehodili, pregazili, pretrpeli…Da bomo vsaj približno verjeli vašim zgodbam prinesite s seboj diapozitive, slike, CD-je, video, polomljene vezi, zlomljene smuči, rentgenske posnetke poškodb in druge izvide. Če le moreš, sporoči po elektronski pošti, v kakšni obliki boš prinesel dokazno gradivo, da bomo poskrbeli za tehnično podporo. Posebej dobrodošli redni, manj redni in občasni dopisovalci rubrike Trenutne razmere, obiskovalci četrtkovih predavanj in spletne strani TK Gora... Turnosmučarsko srečanje je priložnost, da pokažete in poveste kaj več o vaših turnih smukih. Četrtkovo srečanje je čudovita priložnost, da se bolje spoznamo.

1.junij 2006 ob 20.00;
David Rajšter: Popotovanje po Namibiji


27.maj 2006;
Turni smuk s Križa in blagoslov turnosmučarske opreme
Vzpon bomo začeli v soboto, 27.maja 2006 ob 5. uri na parkirišču pred Aljaževim domom v Vratih. Tura s 1400-metrskim vzponom turnemu smučarju z dobro kondicijo ne bi smela delati posebnih težav. Čas vzpona je štiri ure in pol (Tine Mihelič: Julijske Alpe). Obvezna je popolna turnosmučarska oprema! Ob 15.uri bo pred kapelico v Vratih blagoslov turnosmučarske opreme. Obred bo vodil triglavski župnik France Urbanija. Dobrodošli tudi tisti, ki ne utegnete na Križ oz. boste smučali kje drugje in se nam pridružili kasneje!

25.maj 2006 ob 20.00;
Katja Kmetič, Mojca Krivec, Jurij Mlinar, Aleš Seliškar: Projekt Ski Mediteran - 10.del
O smučanju pod cedrami, kopanju v morju, sprehodih po sukih, občudovanju zapuščin kultur, ki so šle tod mimo, sprehajanju med tanki, najraznovrstnejši hrani, neskončnih vrstah najboljših slaščic, poročni noči, kako z gondolo mimo stanovanj, o spoznanju da Hesbolah ni ravno daleč, o pivu, vinu in araku, o dilemi ali se je možno izgubiti v vinski kleti sredi Libanona, o damaščanskih hišah in še o čem iz letošnjega Libanona in Sirije vam bodo pripovedovali Katja, Mojca, Jurij in Aleš.18.maj 2006 ob 20.00;
Simona Pogač: Shishapangma - blišč in beda tuje komercialne odprave
Leto 2005 mi je bilo zelo naklonjeno. Tri odprave, na tri celine, na tri zaželjene visoke vrhove. Aconcagua, Elbrus in Shishapangma. Dogodivščine in svoje občutke - predvsem z jesenske odprave v Himalajo bom z vami delila v besedi, sliki in s filmom.

4.maj 2006 ob 20.00;
Piotr Skrzypiec, Tina Hajdinjak: Karpati - od Đerdapa do Dunaja (2.del: Vzhodni in Južni Karpati)
Sožitje divjine visokogorja, kjer poleg pastirjev in ovc srečaš le še kakšnega českega ali poljskega gornika, ter starodavne kulture dolin prijaznih in odprtih ljudi nas spremlja pri potepanju po Karpatih Ukrajine, Romunije in Srbije. Blatni vulkani, leseni nebotičniki, starodavno ribjeuste božanstvo, slane gore, živi ogenj, samostani, poslikani s stripi, hiše v čepicah - vse to in se marsikaj sva tam srečevala in vam želiva približati.

9.april 2006 ob 7.00;
"Oj tam, kjer sem doma" - srečanje turnih smučarjev iz Baške grape
Spoštovani prijatelji, turnosmučarski navdušenci, ki ste doma iz Baške grape ali od tu izvirajo korenine vaših prednikov! Vabimo vas na prvo srečanje, ki ga bomo poimenovali "Oj tam, kjer sem doma". Pridite v naše prelepe gore, ki obdajajo Baško grapo in skupno bomo pripravili prijetno druženje med prijetnimi prebivalci vasi Rut. Zbrali se bomo v nedeljo, 9.aprila 2006 ob sedmih (7.00) v Rutu pod vec sto letno lipo, od kjer izvirajo naši predniki. Sledil bo vzpon na Rodico. Po povratku bomo organizirali družabno srečanje. Prijave: Jože Dakskobler tel. 041 837 551 oz. joze.dakskobler@gmail.com . Obvezna je popolna turnosmučarska oprema, čelada, dereze, cepin, srenači. Vsak udeleženec se poda na turo na lastno odgovornost in odgovarja zase in za soudeležence. Pohod in srečanje sta organizirana ljubiteljsko, zato mora obvezno vsak odgovarjati zase. Pridite in spoznajte kraje, kjer so vzklile korenine naših prednikov! LP Jože

6.april 2006 ob 19.00;
Matej Košir: Blizu divjih nebes - glas gora
Matej se je decembra 2005 vrnil iz Nepala, kjer je preživel dva meseca. Pokazal nam bo zanimivo deželo z očmi geografa. Poleg pokrajinske pestrosti bomo spoznali tudi socialno - antropološko strukturo države, tradicionalno arhitekturo in zgodovinske dogodke, ki so Nepal zaznamovali v preteklih letih.

23.marec 2006 ob 19.00;
Piotr Skrzypiec, Tina Hajdinjak: Karpati - od Đerdapa do Dunaja (1.del: Zahodni Karpati)
Slovenci radi potujemo, neznani nam niso še tako oddaljeni kraji. A v Karpate, oddaljene le nekaj sto kilometrov, le redko zaidemo. Čudno, saj veljamo za narod planincev. Lepote divjih karpatskih vrhov ter stiki s prebivalci in kulturno dediščino tega pestrega gorovja zagotavljajo obiskovalcu nepozabna doživetja. Na potovanje z diapozitivi po najlepšem gorskem loku (za začetek po njegovem zahodnem delu) vas lepo vabiva Tina in Piotr.


9.marec 2006 ob 19.00;
Turnosmučarsko srečanje
Letošnja zima je prinesla obilo snega v nižinah. Pridni turni smučarji so dobre razmere izkoristili in posmučali vse, kar se je posmučat dalo. V rubriki "Trenutne razmere" oz. "Kako je v gorah" je toliko opisov kot še nobeno leto doslej. Prav zato smo se odločili, da pripravimo srečanje že sedaj. Vabimo vse turnosmučarske navdušence, da pokažejo, kaj so v tej zimi presmučali, prehodili, pregazili, pretrpeli... Če le moreš, sporoči po elektronski pošti, v kakšni obliki boš prinesel dokazno gradivo, da bomo poskrbeli za tehnično podporo.
Pravo veselje je prebirati opise tur, ki ne spadajo med modne in popularne. Poglejmo nekatere: Mirna gora, Kum, Sv. Jakob, Cankarjev vrh, Španov vrh, Osolnik, Kobilja glava, Grušnica, Kranjska reber, Porezen, Lepenatka, Škrbina nad Cijanerico, Javornik nad Črnim vrhom, Špik nad Plazom, Koprivnjak, Rašica, z Lajnarja v Podbrdo, Jerebikovec, Javorova kosa, Nanos, Vremščica, Potoška gora, Planjava in Kamniški vrh, Križna gora (nad Colom), Dovje - Dovška baba - Podrožca, Poldašnja špica, Čisti vrh, Hoč, Drauh, Bistriška špica, Toplar, Špik nad Špranjo, Škrbina prednje Špranje, Tolminski Migovec, Mali Grintovec, Cjajnik, Menina, Setiče, Matajurski vrh, Zajmenove peči, Špikova škrbina, Galetovec, Kosmati vrh, Sv. Lovrenc, Slivnica, Mali Selišnik, Vrh Strmali, Šite iz Zadnje Trente, Košutnikov turn, Snežnik, Plešivec, Stože, Goli vrh, Erzelj...
Najdrznejši so nevarnostim v posmeh smučali s Kurjega in Ptičjega vrha.
Katere od naštetih vrhov bi znal(a) pokazati na zemljevidu?

23.februar 2006 ob 19.00;
Danilo Škerbinek: Načrtovanje ture v zimskih razmerah (STOP OR GO)

16.februar 2006 ob 19.00;
Martin Čopič: Kilimanjaro
Za aklimatizacijo smo se najprej povzpeli na pešcem dostopni stranski vrh Mt. Kenije, lepšega od obeh najznanejših vrhov Afrike. Po kratkem safariju, na katerem smo nalovili malo sape, smo se po manj obljudeni, pa slikovitejši od običajne, poti Machame povzpeli na vrh Afrike. Na koncu smo preživeli še dva dneva na safariju v kraterju Ngoro Ngoro.

2.februar 2006 ob 19.00; (~ 60)
Razglasitev leta 2006 za leto Skale
Petinosemdeset let je minilo od tiste srede, ko so se na svečnico leta 1921 v Ljubljani, v Prešernovi sobi gostilne Novi svet, zbrali gorniški navdušenci na ustanovnem zboru Skale. Prav je, da se včasih zaradi prihodnosti zazremo tudi v preteklost. Zato se bomo v četrtek, 2. februarja, na svečnico, ob 19. uri srečali v Ljubljani, pred Muzejem novejše zgodovine v Tivoliju. Od tam bomo z baklami odšli na vrh Rožnika, kjer bomo leto 2006 razglasili za leto Skale. Med potjo se bodo kresale ideje o našem nadaljnjem delovanju, zato pridite v čim večjem številu – člani vseh klubov Skale, somišljeniki, dvomljivci in nasprotniki. Vsi ste dobrodošli, če boste le prispevali k dobremu vzdušju in svežim idejam.

26.januar 2006 ob 19.00; (55)
Gregor Sluga: Haute route
Haute Route ali visoka pot od Chamonixa do Zermatta je eden tistih izivov, na katere povprečni turni smučarji le redko pomislijo. Gre za eno najbolj znanih turnosmučarskih prečenj alp, ki ga opravimo v šestih dneh ali pa ga podaljšamo z varjantami na poljubno obdobje uživanja. Prijazne in dobro oskrbovane koče nam omogočijo, da premagamo zračno razdaljo preko 90km, dnevno v povprečju preko 1500m višinske razlike in se vrnemo na izhodišče zadovolnji in utrujeni. Prvomajske praznike 2005 smo tako skupina turnih smučarjev z dvema gorskima vodnikoma opravili s to preizkušnjo v krasnem vremenu brez gneče. Če vas zanimajo podrobnosti, cene, logistika, karte in ostalo se nam pridružite v četrtek. Nekaj o Gregorjevih aktivnostih na Gorsko vodništvo .

19.januar 2006 ob 19.00; (30)
Jurij Mlinar, Katja Kmetič: Čez Alpe do Tokia
Predavatelja nas bosta s kolesi in še hitrejšimi prevoznimi sredstvi popeljala po Japonski. Popotovali bomo po razgibani obmorski pokrajini, prečili Japonske Alpe in se zatikali v mestih. Zadišalo bo po japonskih ribah, vinu in pivu, visokih cenah in prijaznosti domačinov.

12.januar 2006 ob 19.00; (40)
Jani Bele: Proti vrhovom - kako je nastajal priročnik za gibanje v gorah

 
 Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS---gora
34.239.148.127(0)
1774 (876,10,888)
6 (2,0,4)