Kdo smo
TK Gora
Prijava
Trenutne razmere
Gorniški oglasi
TS kažipot
e-Gora      SkalaArhiv preteklih aktivnosti Turnega kluba po letih

2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000  1999  1998  
 

ARHIV AKTIVNOSTI TURNEGA KLUBA GORA

za leto 2005

22.december 2005 ob 19.00;
Prednovoletna turnosmučarska zabava
S seboj prinesi darilo v vrednosti 1000 tolarjev (za srečelov) in nekaj dobre volje!

8.december 2005 ob 18.00;
Občni zbor TK Gora na Šmarni gori
V četrtek, 8.12. bo ob osmi obletnici srečanje in občni zbor TK Gora na Šmarni gori. Kogar je ponoči strah samega hoditi, se lahko udeleži skupinskega vzpona. Prva skupina se bo zbrala na parkirišču v Tacnu ob 17.30, druga pa bo začela vzpon "točno" ob 18h. Vabljeni vsi, ki bi želeli sodelovati pri tresenju gora. V primeru sneženja je obvezna popolna turnosmučarska oprema!

1.december 2005 ob 19.00;
Aleš Seliškar, Mojca Krivec: Črna gora
Črna gora tudi poleti ni črna. Ima pa lepe gore, ki niso samo Durmitor. In ko enkrat vidiš tiste "flanke", ti ne gre iz glave, kako lepo mora biti šele pozimi... Ampak predavanje o tem bo drugo leto, letos pa o tem kako sta šla Mojca in Aleš v Črno goro...

17.november 2005 ob 19.00;
Marko in Angelca Žerovnik: Med Hunzi in Kalaši na stičišču Hindukuša, Karakoruma in Himalaje
Predstavila vam bova zasneženi svet šest in sedem tisočakov, povrhu pa še 8126 m visok Nanga Parbat, ki jih ločijo globoko vrezane doline, s prijetnimi in gostoljubnimi prebivalci. Kultura je tam raznolika, običaji za nas nenavadni.
<

10.11. 2005 ob 19.00;
Andrej Mesner in Uroš Cerar: Smučanje v Beli Kordiljeri
Ko v Sloveniji zmanjka snega je treba iti pa na južno poloblo, da si malo podaljšamo sezono. O smučarskih in drugih doživetjih v Peruju boste lahko zvedeli več na samem predavanju.

27.oktober 2005 ob 19.00;
Aleš Cvahte: Kirgizija, lepa dežela v osrčju gora
Potepanje po Kirgiziji je posebno doživetje. Dežela je prepredena z visokimi gorami, med katerimi ležijo tako rodovitne planote kot tudi napol puščavske stepe, v katerih prebivajo nomadi. Ljudje so prijazni in topli, a žal se ta prelepa dežela v zadnjem času srečuje z vse večjo ekonomsko krizo in revščino, zaradi česar je na vsakem koraku vedno več korupcije in nezaupanja med ljudmi. Kaj več o Kirgiziji pa na predvanju z diapozitivi.

20.oktober 2005 ob 19.00;
France Malešič: Spomin in opomin gora - Kronika smrtnih nesreč v slovenskih gorah
Avtor je zdravnik, alpinist in gorski reševalec. Izredno sistematična in obsežna zbirka opisov vseh znanih nesreč doslej v gorah in predgorjih po vsej Sloveniji in naših na tujem nam odstira vso prepletenost dogodkov, človeških usod in življenjske povezanosti naših ljudi z gorami (1965 smrtnih nesreč, 3188 prizadetih, 129 osebnih in 84 drugih fotografij). Spomin in opomin gora je zato presek skozi zgodovino, vir za statistiko, gladko berljiv in nazoren učni material, dragocen poklon mrtvim in njihovemu spominu, pa tudi gorskim reševalcem in hkrati utemeljitev njihovega poslanstva. Knjiga je skoraj pošla, zato sledi ponatis.

13.oktober 2005 ob 19.00;
Žiga Seliškar: S kajakom po Korziki
O malem otoku, visokih gorah, morju, kristalno bistrih deročih rekah, ki povzročajo adrenalinsko odvisnost in po njih plavajočih plastičnih banjah. Pa o vsem kar spada zraven...

6.oktober 2005 ob 19.00;
Kaj smo počeli poleti
Pogovarjali se bomo o tem, kaj smo počeli poleti, gledali diapozitive, slike... Pridi in prinesi svoje diase, CD-je, slike, video... Če le moreš, se prijavi in napiši, v kakšni obliki boš prinesel dokazno gradivo, da bomo poskrbeli za tehnično podporo.

30.junij 2005 ob 20.00;
Turnosmučarsko srečanje II.del
Zadnji četrtkov večer je bil prekratek za ogled vsega "dokaznega gradiva" o prvi polovici turnosmučarske sezone, zato bomo nadaljevali ta teden. Vsem, ki niste prišli na vrsto, se opravičujemo. Vabilo za predstavitev velja tudi za tiste, ki prejšnji teden niste utegnili pripraviti oz. prinesti diapozitivov, slik, CD-jev, polomljenih vezi, zlomljenih smuči, rentgenskih posnetkov poškodb in drugih izvidov. Če le moreš, sporoči po elektronski pošti, v kakšni obliki boš prinesel dokazno gradivo, da bomo poskrbeli za tehnično podporo. Posebej dobrodošli redni, manj redni in občasni dopisovalci rubrike Trenutne razmere, obiskovalci četrtkovih predavanj in spletne strani TK Gora... Turnosmučarsko srečanje je priložnost, da pokažete in poveste kaj več o vaših turnih smukih. Četrtkovo srečanje je čudovita priložnost, da se bolje spoznamo.

23.junij 2005 ob 20.00;
Turnosmučarsko srečanje
Vabimo vse turnosmučarske navdušence, da pokažejo, kaj so v prvi polovici turnosmučarske sezone presmučali, prehodili, pregazili, pretrpeli…Da bomo vsaj približno verjeli vašim zgodbam prinesite s seboj diapozitive, slike, CD-je, video, polomljene vezi, zlomljene smuči, rentgenske posnetke poškodb in druge izvide. Če le moreš, sporoči po elektronski pošti, v kakšni obliki boš prinesel dokazno gradivo, da bomo poskrbeli za tehnično podporo. Posebej dobrodošli redni, manj redni in občasni dopisovalci rubrike Trenutne razmere, obiskovalci četrtkovih predavanj in spletne strani TK Gora... Turnosmučarsko srečanje je priložnost, da pokažete in poveste kaj več o vaših turnih smukih. Četrtkovo srečanje je čudovita priložnost, da se bolje spoznamo.

16.junij 2005 ob 20.00;
Borut Črnivec: Skrivnosti nedotaknjenih strmin skozi oko videokamere
Predavatelj nam bo predstavil turno in alpinistično smučanje z videoposnetki iz našega visokogorja in alpskih štiritisočakov (med drugim prvenstveni spust z Razorja, Mangarta, tečaj AS v Chamonixu...)

26.maj 2005 ob 20.00;
Simona Pogač: Aconcagua
Prvi pogled na Aconcaguo se mi odpre iz letala. Mogočna lepotica se ponosno dviga 1500 m višje od svojih sosedov. Južna stena Aconcague, rezervirana za vrhunske alpiniste, se mi odpre kot na dlani. Vidim oba vrhova in nekako mi ne gre v glavo, da naj bi v prihodnjih tednih moja noga stopila na 6962m visoki vrh Aconcague. Dolina Horcones zarezana ob njenem levem boku in zadaj nekje bazni tabor Plaza de Mullas, naše bodoče domovanje...


Turni klub Gora vabi v soboto, 28.maja 2005 na turni smuk s Križa (2410m)
Vzpon bomo začeli ob 5h na parkirišču pred Aljaževim domom v Vratih. Tura s 1400m vzponom turnemu smučarju z dobro kondicijo ne bi smela pomeniti posebnih težav. Čas vzpona je 4.30h (Tine Mihelič: Julijske Alpe). Za vodenje je poskrbljeno, za lastno varnost poskrbi vsak sam, zato se ture udeležite samo ustrezno pripravljeni. Obvezna je popolna turnosmučarska oprema! Lep gorniški pozdrav, Aljoša Belingar

19.maj 2005 ob 20.00;
Mojca Krivec, Anita Oder, Aleš Seliškar in France Sevšek: S kolesom po Maleziji in Tajski
Pojavila se je posebna oblika amoka, povezana s kolesarjenjem. (Slovar tujk pravi, da je amok „hud motorični nemir“, imenovan tudi „malajska blaznost“.) Pridite v četrtek, 19. maja ob 20h v okrepčevalnico Žibert in spoznali boste njene najnovejše pojavne oblike. Pridite tudi, če vas zanima kakšen je sneg v Singapuru, kje se je mogoče opeči na malezijskih plažah, kolikšen je največji tajski buda, kako praznovati novo leto 2548 in še marsikaj, kar se je letos dogodilo Mojci, Aniti, Alešu in Francetu med kolesarjenjem po Malajskem polotoku.

12.maj 2005 ob 20.00;
Igor Jenčič: Turno smučanje v teoriji in praksi
Mišo se bo v malce polemičnem duhu dotaknil teorije, opreme in tehnike turnega smučanja ter zraven skušal pokazati nekaj turnosmučarskih doživetij iz bližnje in malo bolj oddaljene preteklosti.

21.april 2005 ob 20.00;
Mitja Noč: Gorniška pot iz Planice na Pokljuko (PP)
Predavatelj nas bo z diapozitivi popeljal po gorniški poti iz Planice na Pokljuko. Na PP ni klinov in žice, ni žigov, ni obveznih pristopov na vrhove gora. Po sledeh gamsov in drobnice ter po lovskih poteh, včasih zapuščenih in opuščenih, prehaja PP pod stenami julijskih vrhov, v pasu rušja in skal izpod Rateških Ponc na oddaljeno Pokljuko. Po tem malo znanem, brezpotnem gorskem svetu, odmaknjenem od markiranih poti, teče pot, ki vabi slehernega gornika, ko išče samoto in nove razglede.

7.april 2005 ob 20.00;
Rok Kofol: Iskanje Jetija (Nepal)
3tedensko spoznavanje hindujske in tibetanske kulture, treking v pogorju Annapurn, dnevne in nočne norije po Katmanduju, safariji na slonih v parku Chitwan, kanuarjenje v deblakih med krokodili in rafting po divjih nepalskih rekah. Noro in skrivnostno. Druga možnost je krožni treking okoli pogorja Annapurn, ki ga zaključite z raftingom in ogledi znamenitosti katmandujske doline. Totalno zmešan rileks. Nekaj o potovanjih, potopisnih večerih in organiziranih potovanjih z Rokom si poglejte na spletni strani Akademsko športno kulturnega društva Shappa . Foto: Rok Kofol.

24.marec 2005 ob 20.00;
Bojan Pollak: Osnove gibanja v gorah
Bojan Pollak je alpinist, alpinistični inštruktor, gorski reševalec, gorski vodnik z mednarodno licenco, avtor alpinističnih vodnikov o Kamniških Alpah in udeleženec odprav Kangbačen 1974, Makalu 1975, Everest 1979… Povedal nam bo nekaj o varnejšem gibanju v gorah. Da nam ne bo potrebno zapisovati, je poskrbel predavatelj. Pred kratkim je v samozaložbi izdal priročnik »Osnove gibanja v gorah in planinah«. Vsekakor je knjižica zelo koristna tudi za izkušene gornike, za začetnike in pohodnike pa skoraj obvezna. Nekaj o priročniku .

17.marec 2005 ob 20.00;
Gašper Bratina, Miha Sinčič: Freeride
Gašper in Miha sta člana Akrobatskega smučarskega kluba Slammer in ljubitelja smučanja po nedotaknjenih strminah. Povedala nam bosta nekaj o freeridu, pokazala diase in na koncu še film.

3.marec 2005 ob 20.30;
Gregor Sluga: Z avtom v Maroko smučat in zganjat turizem
Pot v Maroko je zaradi avtocest čez Evropo krajša in cenejša, če ste se pripravljeni malo stisniti v avtomobilu. Prijetno presenečeni glede odprtost ljudi, možnosti za smuko, urejenost cestišč in ostale infrastrukture, zmernemu islamu smo se peterica članov PD Rašica vrnili po 25 dneh. Iskali smo možnosti za smuko, zganjali turizem in uživali v odmaknjenosti gorskih vasic. Nekaj o Gregorjevih aktivnostih na Gorsko vodništvo .

24.februar 2005 ob 20.00;
Iztok Cukjati, Matic Meglič: Smučanje v Pamirju
Smučanje v Pamirju in zakaj se 23 dni nisva umivala... Najbolj neučakani odprite spletno stran Pamir 2004 .

10.februar 2005 ob 20.00;
Marko in Angelca Žerovnik: Sulawezi, otok iskrivih oči in raznolike narave
Sulawezi (Celebes) leži vzhodno od Kalimantana (Bornea). Je eden večjih otokov Indonezije. Razvejanost goratega otoka, močno poraslega z deževnim pragozdom, spominja na orhidejo. Nekaj je globokih, povečini samotnih jezer. Obalo, ki meri okoli 5500 km, obdajajo manjši otočki in koralni grebeni. Zaradi bližine prelomnih zemeljskih con je otok poznan po močnih-katastrofalnih potresih in vulkanskih izbruhih. Naši vtisi s potovanja po tem otoku so nepozabni. Neokrnjena narava s poraslo džunglo, prijaznost ljudi in njihove navade, sevajoče iz pradavnine, so nas nagovarjali z globokim sporočilom. Srečati se ob pokopu umrlega, ki ga pospremi sprevod ljudi v raznih nošah, biti navzoč pri darovanju živali, katerih duša naj bi pomagala pokojni duši k zveličanju, je enkratno doživetje. Pa sejmi, posebej na severu otoka, kjer vidiš med bogato ponudbo tudi pse, netopirje in podgane. Pogled v žrelo delujočega vulkana, poslušanje žuborenja vode v zalitem vulkanskem kraterju, vdihavanje z žveplom pomešanega zraka ob kadeči se razpoki zemlje in jezeru blata v bližini, pomešanega z žveplenim dimom, nas je navdajalo z negotovim občutkom bivanja. Pri plavanju smo uživali ob pogledu na bogati svet morskih koral. Navdušil nas je tudi živalski svet: videli smo pitona, najmanjšo opico na svetu, okoli 200 gr težke Tarsius specter, udomačene črne opice Macaca nigra… O vsem tem in še več boste izvedeli na predavanju in sliki na platnu.

3.februar 2005 ob 20.00;
Andrej Terčelj: Smučanje v Karakorumu
Lani nas je pot zanesla v nemirni del sveta, divji Pakistan s še bolj razvpitimi in sprtimi sosedi. Podali smo se na skrajni severovzhodni del države, kjer kraljuje pet osemtisočakov. Sedmerica se nas je organizirala v odpravo z imenom II. alpinistično smučarska himalajska odprava Univerze v Ljubljani - Gašerbrum 2004. Odprava je imela različne cilje, od alpinističnih do strokovnih, večina pa si je želela smučanja. Gašerbrum I in II sta za Čo Ojem najbolj oblegana smučarska cilja z začetkom spusta nad mejo smrti. Željo po avanturi je pospešila še ponudba ob letu gora z nižjimi cenami pristojbin za najvišje gore. Tako smo združili nekoristno s prijetnim in se podali na pot, ki jo bom predstavil s pomočno digitalne fotografije in glasbe. Večletne priprave in dogajanje na gori bom opisal skozi svoje smučarske oči. Za nestrpne več na gasherbrum.extermkanal.com . Salam alejkum

27.januar 2005 ob 20.00;
Janko Žagar, Gašper Bratina, Matevž Stanovnik: Kamnski


še več slik...

20.januar 2005 ob 20.00;
Zoran Gaborovič: Kamčatka
Nekaj vtisov s potepanja po Daljnem vzhodu Rusije, to je po vulkanih, dolinah in rekah Kamčatke, bomo lahko videli v četrtkovem predavanju.

13.januar 2005 ob 20.00; (25)
Luka Romih: Iz Slovenije do Turčije s kolesom
Lanskega avgusta sta se Luka in Manca odpravila na novo in predvidoma najdaljše potovanje, ki bi ju moralo odpeljati tja nekam proti Japonski. Zadeve so se obrnile drugače, tako da sta se iz Turčije morala vrniti po dobrih dveh mesecih. Vseeno je bil ogled Hrvaške, Srbije, Bolgarije in Turčije zelo zanimiv in poln gumidefektov.

 
 Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS---gora
34.239.148.127(0)
1772 (876,10,886)
10 (4,0,6)