Kdo smo
TK Gora
Prijava
Trenutne razmere
Gorniški oglasi
TS kažipot
e-Gora      SkalaArhiv preteklih aktivnosti Turnega kluba po letih

2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000  1999  1998  
 


2023 - Četrtkovi večeri in ture TK Gora
18. maj 2023 ob 19.00 Datum je spremenjen!
Aleš in še štirje: V iskanju kosovskega firna

Na kosovsko Brezovico smo šli iskat firn. Pred enim letom smo šli iskat pršič in smučali po zmrznjenem snegu. Letos smo pa zato dobili vsako noč svež pršič. Možnost za turno smučanje so neskončne. Za razliko od položnih makedonskih pobočij Šar planine, so kosovska pobočja strma in bolj podobna našim Alpam. Sveže zapadli sneg in ne najlepše vreme sta nam preprečila ambiciozne cilje. Je pa bilo zato bolj zabavno. Smučali smo vsak dan. Uživali v kulinariki. In bilo je tako fajn, da smo naše bivanje podaljšali še za en dan in za nagrado v najlepšem vremenu naredili najlepši turni smuk.


20. april 2023 ob 19.00
Damjan Slabe: S smučmi na vhod v sredino Zemlje

Islandija je bila že kar nekaj časa na seznamu mojih turnosmučarskih želja. Letos so bili planeti očitno le v pravi konstelaciji, tako da smo 17. marca odleteli proti Reykjevku, kjer smo se sestali z našimi kolegi iz Grenobla. Najprej smo obiskali polotok Snæfellsnes od koder smo kar iz obale opazovali kite. No, ti le niso priplavali tako blizu, da bi jih lahko hranili iz roke. A na Islandijo smo prišli predvsem zaradi smučanja, zato smo s pogledi bolj kot kite, iskali v meglo zaviti Snæfellsjökull. Na dan vzpona na ta markantni ugasli ognjenik, znan tudi po romanu Julesa Verna Potovanje v sredino zemlje, so nam bili Troli presenetljivo naklonjeni, ne vedoč, da smo že takrat porabili vse njihove bonus točke. Pomrznjen nos in lice dveh članov ekipe pa sta bila tudi jasno sporočilo, da skromna višina Islandskih gora ni tisto merilo, po katerem bi lahko presojal o resnosti ture. V naslednjih dneh bivanja, ko smo se preselili na sever otoka, v bližino drugega največjega mesta Akureyrija, pa so nas Troli na najrazličnejše načine preizkušali. Če sem že odnesel celo kožo, sem pa ostal brez kož. Tako kot Majda. Več boste lahko izvedeli na predavanju.


23. marec 2023 ob 17.30
Občni zbor Turnega kluba Gora

Občni zbor bo letos v planinskem domu na Rašici.

Predlog dnevnega reda:


16. marec 2023 ob 19.00
Društvo Dinaricum: Velike zveri v naših krajih

Ste se kdaj spraševali, katera žival je pred vami hodila po poti, po kateri hodite vi? Ste imeli kdaj občutek, da vas nekdo opazuje? Zaradi zgodb, ki smo jih poslušali že kot otroci, že razmišljanje o tem pri večini od nas vzbudi strah in nelagodje. Na predavanju vam bomo člani društva Dinaricum predstavili navade in značilnosti naših velikih zveri - volka, risa in medveda, pokazali, kako izgledajo njihove sledi, kakšne ostale sledi puščajo v okolju, kako jih razločevati od (sledov) drugih živali, kako se obnašati v njihovi bližini in vam poizkušali razbliniti (morebitne) strahove, povezane z miti o teh živalih. Če bo čas in zanimanje, se lahko pogovorimo tudi o škodah, ki jih povzročajo na imetju ljudi, v luči katerih največkrat slišimo za te živali v medijih. Naš namen je, da bi po predavanju v naravo hodili z drugačnimi očmi in občutki, predvsem pa brez strahu do njenih prebivalcev.9. marec 2023 ob 19.00
Damjan Slabe: Navdušenje nad turnim smučanjem že, kaj pa znanje prve pomoči?

»... S sedla se nam pokaže mogočni Breiter Grieskogel (3287 m) na katerega smo bili namenjeni. Ko se ledenik postavi pokonci, smuči na nogah zamenjamo z derezami. Lidija in Michel sta hitra in se vzpneta povsem na vrh in z njega tudi odsmučata, preostali del ekipe pa obrne kakšnih 50 do 100 višinskih metrov pod vrhom, saj je ura že pozna. Ko strmina popusti, Genevieve ob zavoju nerodno pade. Toži o bolečini v kolenu. Hiter pregled pokaže, da s smučanjem ne bo mogla nadaljevati...“.
Takole sem poročal o našem turnem smučanju v Stubajskih Alpah (kakšen je bil razplet, si lahko preberete v arhivu za leto 2020, Stubajske Alpe, Damjan_S.). Prav malo je namreč treba, da se naša tura zaradi poškodbe nekoga v moštvu naenkrat precej spremeni. Takrat je pomembno znanje prve pomoči. Tokrat bom obnovili znanje prve pomoči pri nekaterih najpogostejših poškodbah na turni smuki, predvsem o imobilizaciji poškodb kosti in sklepov. Tudi praktično.2. marec 2023 ob 19.00
Marko Krevs in Marijan Breščak: Islandija - zimski potep

Zakaj bi se na Islandijo odpravili pozimi? Po naši izkušnji bi v viharjih, dežju in ob predragem pivu nasrkal tudi najbolj prekaljen turni smučar. Užival bi kvečjemu na toplem ob ovčji obari, pristnem domačem Parodontaxu in branju islandskih sag. Za vmes pa bi si popestril popotovanje z lokalnimi znamenitostmi, kot so vulkani, slapovi, ledeniki, islandski konji, tjulnji in mogoče, z veliko sreče, tudi troli. Iskali smo trole, našli smo Auroro!


23. februar 2023 ob 19.00
Jani Bele: Plazovi - kaj se lahko naučimo na konkretnih primerih iz naših gora2. februar 2023 ob 19.00
Rožnik - obletnica ustanovitve Skale

Na svečnico pred dobrim stoletjem je bil ustanovljen Turistovski klub Skala. V spomin na ta dogodek se bomo pridružili tradicionalnemu večernemu sprehodu na Rožnik. Dobimo se ob 19. uri pred Muzejem novejše zgodovine.

26. januar 2023 ob 19.00
Status_connected: Vulkani Atlantika

Kaj čaka pohodnika na poti od morja do vrha in v kraterju? Podana bo logistika in informacije, ki jih ni najti na spletu. Atalaia de Fogo 2692, Tope de Coroa 1982.....in na drugi otok.....in še višje.....in še bolj proti severu.....Ponta do Pico 2351. Če si boste na katerega od njih zaželeli iti tudi vi, bo namen srečanja izpolnjen.

12. januar 2023 ob 19.00
Stanislav Čičerov: Dnevni metulji Slovenije, njihova danes in jutri

Predavatelj in avtor fotografij Stanislav Čičerov je v preteklih osmih letih na več kot štiristotih izletih po Sloveniji fotografiral tudi dnevne metulje in se dodobra seznanil s to obliko insektov, katerih številčnost se zaradi nepopravljivih posegov človeka v naravno okolje nezadržno zmanjšuje. Zato že nekaj let s pomočjo razstav fotografij dnevnih metulje in predavanj opozori javnost na pereč problem njihovega izginjanja.
Če število metuljev v nekem življenjskem okolju hitro upada, to pomeni, da je s tem okoljem nekaj narobe. Posledice porušenega naravnega ravnovesja pa bomo prej ali slej občutili tudi mi.
Na predavanju bodo predstavljeni vsi slovenski dnevni metulji in njihov življenjski krog, nekaj časa pa bo namenjenega tudi ozaveščanju o njihovi pomembnosti ter ogroženosti. Predvsem pa bomo občudovali njihovo lepoto; nekateri so že tako redki, da jih kljub intenzivnemu iskanju pri nas kmalu ne bo več mogoče najti.
Kdor bo želel, bo po predavanju lahko dobil v dar plakat s štiridesetimi dnevnimi metulji in knjižico Metulji naši vrtov.

Ura začetka vseh dogodkov je spremenjena na 19h!5. januar 2023 ob 19.00
Maks Lavrenčič: Treking po Ladakhu skozi oči geologa

Ladakh je zvezna dežela Republike Indije in leži v enem izmed najvišjih območij sveta, v gorski verigi Himalaja. Konec julija in začetek avgusta letošnjega leta smo se z manjšo skupino sedmih ljudi odpravili v Ladakh na trekking. Območje je izjemno zanimivo iz kulturnega in zgodovinskega vidika, mene pa je zanimala tudi geologija območja. Ker v Ladakhu poteka geološko stičišče Azije in Indijske podceline, je posledično sama geologija območja precej pestra in je razdeljena na več različnih geoloških enot. Svojo pot in zanimivosti, ki sem jih videl, vam bom tudi predstavil.

 
 Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS---gora
34.239.148.127(0)
1771 (876,10,885)
114 (51,0,63)