Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
sreda 23.oktober 2019 - 06:38 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (0)HAute Route Grand Lui do Mont Velana (Vanja_Starčević, 26.03.2019)

Po opravljeni Haute Route čez Verbier leta 2011. smo od 21. do 26. 3 smo opravili Haute Route Grand Lui varijanto do Cab du Mont Velan. ZA nadaljevanje do Zermata je potrebno še 3-4 dni, za kaj ni verjetno da bo vreme držalu, tudi večini je težko vzeti toliko dopusta za smučanje in bo ostalo za prihodnjost.

V četretek 21. 3. smo začeli smo v Argentieru, z žičnico se dalo vzpeti na Lognan (prejšnjo jesen je zagorela srednja postaja žičnice na Grand Montet, teden dni pred našo turo so zaprli tudi žičnico na Boschard zaradi taljenja tal in premikanja nosilnega stolpa. Po smučarski progi do pod Point de Vue, potem prestop na ledenik in po njem do Ref. Argentier (800 m vzpona 4 h; z Grand Monteta je bilo le 200 m vzpona in 2 h) Koča je v primerjavi z letom 2011 bila mrzla in brez tekoče vode tako da je vodo bilo potrebno kupovati.

Naslednji dan smo čez Col du Passon šli na ledenik Tour in po njemu na Col du Tour, ki ni bilo prehodne z zahodne strani zaradi opasti. Biloje potrebno povzpeti se na sosednje (južno) neimenovano sedlo, ki je vnekoliko višje (3340 m). Prvi del spust s sedla je bil zelo strm (cca 50 st) ins mo ga opravili z varovanjem od zgoraj, le Sanda je, kot zadnja, smučala brez. Sledilo je še 100 m sputa do platoja ledenika Teient, prečenje v rahlem spustu in zadnji vzpon do koče. Presenetilo nas je zelo malo število obisktgovalcev v koči Trient, bilo nas je le okoli 20. PP, voda in čaj 86 SFr

Tretji dan smo se razdelili: ker sem zaradi viroze in dehidracije komaj prišel do koče Trient sem z Zrinko smučal skozi Combe du Orny (namenjeni smo bili v Praz du Fort, ampak nas je zapeljala smučin) do višine 1600 m. Sledilo je še 1 h nošenja na smuči do tekaške proge ki je speljana na Champexom in zadnjih nekaj minut ponovno na smučeh, čisto do centra vasi. Boljše bi bilo da sva šla čez Col du Encandies, ker bi prismučala vse do Champexa, ali da sva da sva pravilno izbrala in zavila proti Praz du Fort (tudi je bilo smučljivo do dolione). Iz Champexa sva se z avtobusom odpeljala v Orsieres in naprej v La Fouly. Sanda, Anita in Tomislav sta šla čez Col du Grand Lui in smučala v Champex (1900 m spusta), razmere so imeli dobre.

V La Fouly-u smno prespali v Auberge Maya – Joie, PP 68 SFr. V spalnici za 10 smo bili sami, izkoristili smo priložnost za tuširanje. Razočarala nas je večerja(glede da gre za objekt v posljenem kraju): racclete z eno polovico kuhanega krompirja. Res je da služijo dokler želiš, ampak za solato so bile dve kisli kumarici na osebe, tudi juhe, ki si jo na večdnevnih turah želiš največ, ni bilo.

Naslednji dan smo nadaljevali skozi Val Ferret in se čez Plan de la Chaux se povpeli do Lacs du Fenetre in potem na Fenetre d en Haut. Spremljalo nas je sonce, veličastni pejsaži, nobene gneče ni bilo, na celotni etapi (do spusta na cesto) sva srečala samo še skupino treh.
Bile so opazne le sledi stare smučine, med Plan de la Chaux in Lacs du Fenetre je teren zelo plazovit.
Z grebena smo odsmučali smo na italijansko stran in se po cesti povzpeli do hospica na prelazu Grand St. Bernard. Čeprav ni možnosti za bivanje zuni smo izkoristili lepo popodne in nekaj časa presedel kar na nahrbtnikih. Sam hospic in atmosfera v njem so nas navzdušili: od pozdrava in dobrodošlice za vse popotnike v njihovem jeziku, čaja dobrodošlice, pomoči (Zrinki so popravili
zaponko na pancarju, ki je izpadla), celotnega počutja in programa. Udeležili smo se tui večernje službe v kapeli. Presenetilo nas je število obiskovalcev, sploh nismo planirali rezervacijo, in ko smem po naključju 7 dni pred turo brskal po njihovih straneh sem opazil da je ostalo samo še 7 ležišč. Po podatkih rezervacijskega sistema je na voljo 50 mest na skupnih ležiščih in 50 v sobah. Sicer so namestitvene možnosti večje, očitno je omejitev priprava hrane.

Naslednji dan smo po oblačnem in vetrovnem vremenu odsmučali po bližnjicah in cesti do Bourg St. Bernarda, seveda je vse bilo ledeno. V vodnikih, ki smo jih imeli je omenjeno nadaljevanje čez Col Prox in potem čez Cod du Montorge, ki je označeno na smučarski mapi iz leta 2009 (Swistopo). Ker od leta 2011 več ne obratuje sedežnica, ki je peljala proti sedlu na on-line dostopni ažurirani smučarski mapi (Swistopo via White Risk) omenjena varijanta ne obstaja več, ampak je kot edina označena smer čez Plan de Jeu, ki pelje daleč naokrog in prid do pod greben ki se vleče s Petit Velana. Mi smo šli po njej, ampak bi v stabilnih razmerah priporočili prvo omenjeno, ker po drugi varijanti se je na greben treba povzpeti peš (cca 50 vm strmine 40 st); mogoče bi bilo poprečiti tudi do pod Col Montorge, kar nismo imeli označeno – to je verjetno tudi najboljša opcija. Petsto metrov spust v Chaux du Jean ma je bilo najboljše smučanje na turi, sledil je vzpon na moreno in v megli in vetru do koče Velan 2670 m. Koča je od zunaj zelo atraktivna, ampak je zelo nefunkcionalna in je bilo mrzlo. Zaradi zaradi eliptične zunanjosti objekta so ležišča ob steni sobe nepravokotna in na širšem delu široka le 50 cm in se je dalo spati le na boku. Ostali so spali na dvojnih ležiščih, ki niso nameščena ob steni.
Ponovno nas je bilo malo, okoli 15. Prognoza za naslednji dan dopoldan je bila -10 C na 4000 m in veter 80-100 km/h. V takšnih okoliščinah ni bilo smiselno planirati vzpon na vrh in smo se odločili da takoj gremo v dolino. Čez noč je zapadlo 15 cm snega pri koči, bilo je megleno in zmerno vetrovno. Smučali smo po smeri vzpona do koče, nadaljevanje skozi dolino je zahtevalo števila snemanja smuči ker je zaradi premalo snega bilo veliko snemanja smuči zaradi nesmuljivih kratkih odsekov. Dalo se je prismučati do samega Bourg St Pierra, ampak celotni je sput trajal večk kot 2.30 h kar je za 1000 m višine dolgo (tudi dolina je zelo dolga).

Tomislav je z avtostopom šel b Martigni in od tam z vlakom v Argentier po avto, mi smo čakali v restoranu Hotelu du Cret, kje smo imeli rezervirano tudi prenočišče za slučaj da bi šli na Mont Velan. Ob 15.30 je Tomi prišel za vtom in smo se ob 16 h zapeljali domov.

Tura je bila lepa, meni lepša kot varijanta čez Verbier. Vreme smo imeli idealno, le zadnji dan smo se morali odpovedati planiranem vzponu na Mont Velan. Snega smo imeli vseh sort, veliko je bilo hoje s srenači. Razmere za smučanje v glavnem niso bile idealne (ojužen sneg, rahla skorja) ampak mislim da na takšne ture gremo predvsem tisti, ki si želimo gorniškega doživetja a smučanje je ob tem sekundarno.
Čaj za v termovko v nobeni koči (Argentier, Trient, Velan) ni več vštet v polpenzion, kar mi se zdi nesramno glede na cene PP ki so 65 EUR, oziroma Sfr. Najboljše smo se počutili v hospicu na Gr. St. Bernardu, priporočamo.

Slike prečenja čez Grand Lui (avtor je Sanda) so priložene, za ostale dneve in varijant so na linku:

https://photos.app.goo.gl/Poe6UTGcoAZiYBtXA

Na voljo je tudi GPS track.


GPS  GPS podatki--- manus
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1910230300)
Vsebina/Obv14409Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS