Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
petek 19.julij 2019 - 05:45 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (14)Hochalpl (Mirov, 16.03.2019)

HOCHALPL 2384m (16.marec 2019)
Po dolgem času je naš cilj zopet Avstrija-ziljska dolina. Start s kombijem ob 3:30h, preko prelaza Monte Croce v ziljsko dolino do vasi St.Lorenzen, tu levo navzdol čez reko Ziljo proti zaselku Frohn. Parkiramo na ostrem desnem ovinku (nv 1240m), kjer tabla označuje več turnih smukov. Že takoj si nadenemo smuči in se rahlo dvigamo po dolini Frohntal do istoimenske planine – Ingridhute (nv 1646m). Tu se držimo leve strani proti spodnji postaji tovorne žičnice. Od tam po desni proti koči Hochweissteinhaus (nv 1867m). Dolina se nad kočo pahljačasto odpre, nadaljujemo rahlo proti desni, do prvega vidnega grebena. Tu se sneg spremeni, le-ta se močno prijema na pse – eni si pomagajo s sprejem, drugi nadaljujemo z velikimi kepami snega pod smučko. Na grebenu nadaljujemo v desno in po manjšem položnem pobočju na naslednji greben, ki je na obe strani dokaj izpostavljen. Nadenemo si srenače in se povzpnemo do vha grebena. Pred nami je še zadnji del, dokaj široko in proti koncu zelo strmo pobočje, preko katerega dosežemo naš cilj. Tu pustimo smučke in se povzpnemo na neizrazit vrh Hochalpla, ki ga dosežemo v slabih 3,5h.
Ta vrh velja pri domačinih za enega najlepših turnih smukov v JZ delu koroške. V to se prepričamo na vrhu, saj so z vrha prekrasni razgledi na vrhove karnijskih alp, vrhove Monte Peralbe, Chiadenisa….
Spust pričnemo v smeri vzpona, po strmem pobočju do izpostavljenega grebena, katerega presmučamo prvo polovico po desni strani, nato gremo na levo stran, kjer smučamo naravnost navzdol v smeri koče Hochweissteinhaus. Tu pomalicamo in nekaj časa uživamo na soncu, nato smučamo v smeri vzpona do planine Frohntal.
V nadaljevanju nekateri smučajo do avta po kolovozu, drugi po desni strani grape vse do avta.
Spomnimo se ponesrečenih gorskih reševalcev v katerega spomin ravno na ta dan bovčani organizirajo turni smuk in Igorju, ki tokrat ni z nami, želimo čimprejšnje okrevanje.--- manus
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1907180300)
Vsebina/Obv14357Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS