Kdo smo  Arhiv TK Gora Prijava Interne strani TK Gora Trenutne razmere Gorniški oglasi e-Gora Ocenjevanje slik
   
  RSS
Alpinistično smučanje

Skala
toreksredačetrtekpetek
-2 / 1-2 / -1-4 / 0-2 / 2
       

Ne spreglejte

Do 0,5% odmerjene dohodnine lahko namenite za Turni klub Gora.


Oglejte si zbornik TK Gora.

Kako je v gorah 


Blegoš (Čeha, 21.01.2019)
Ker so bile včeraj druge obveznosti,je bilo treba notr prnest.Res da se mi je sonce izmikalo,a za piko odret je bilo dovolj.Poljan se je sneg na daleč izognil,saj...

NAPREJ..

Za bistre glave

Oglej si sliko in povej, kje je bila leta 2014 posneta.

Si uganil? Preberi si opis.
Še enkrat?

Četrtkovi večeri TK Gora

Srečujemo se vsak četrtek okoli 20. ure v okrepčevalnici Žibert na Brodu pri Ljubljani. Izmenjujemo izkušnje in se pogovarjamo. Ob tem pogosto pripravimo tudi kakšna predavanja s področja gorništva, turnega smučanja in popotništva.


Vabljeni ste vsi, ki vas to zanima.
Vstopnine ni!

 

okrepcevalnica Zibert, Tacen, Ljubljana


Okrepčevalnica Žibert je poleg tacenskega mostu pod Šmarno goro, na desnem bregu Save, tik ob končni postaji mestnega avtobusa št. 8. Znana je, poleg tega, da je ob četrtkih zbirališče TK Gora, tudi po prijetnem vrtu, hladnem pivu in legi tik pod Šmarno goro. 

Zbiramo predloge

Oglasite se s svojimi željami, idejami za predavanja, ture in druge aktivnosti.
Če pa ste pripravljeni z nami deliti svoje izkušnje v obliki predavanja ali pogovora, nikar ne oklevajte. Oglasite se čimprej! Z veseljem vam bomo prisluhnili in si ogledali vaše diapozitive, slike ali filme.
 

Predavanja


24. januar 2019 ob 20.00
Damjan Slabe: Prva pomoč pri poškodbah zaradi mraza

Obnovili bomo ukrepe prve pomoči pri poškodbah zaradi mraza; pri ozeblinah, omrzlinah in splošni podhladitvi. Tudi praktično.
… Ko sva se zjutraj vsa trda postavila na noge, so bili trdi tudi najini čevlji. Gojzarji so mi primrznili na tla. Vzel sem poleno in jih odbil od desk, toda obuti jih nisem mogel. Usnje je bilo trdo kot kamen. Zakuril sem in zmrznjene čevlje položil čim bližje ognju. Jeziki plamena so včasih kar oplazili usnje, ki se je počasi zmehčalo. Obul sem torej čevlje, ko so bili še topli, čeprav mokri, na nogo so pa le šli. Kako bi sicer sestopila v dolino! O vzponu na goro že dolgo nisem več razmišljal. Toda groza! Desnemu čevlju je odstopil podplat. Bil je preblizu ognja in tako je lepilo popustilo. V vrečki s prvo pomočjo sem poiskal vrvico ter podplat za silo privezal k čevlju. Čez nogavico sem nataknil polivinilasto vrečko. Nekaj bo že zaleglo. Čevelj sem zdaj le s težavo spravil na nogo. Skrbelo me je za prste. Vrvica je preveč stiskala, da bi kri lahko normalno krožila. Toda sestopa brez podplata si nisem znal predstavljati… (glej Planinski vestnik 1995 (5), 220-223).10. januar 2019 ob 20.00
Petra Vladimirov - Cici in Žana Andreeva - Mucki
Nepal: Trije prelazi - treking pod vrhom Eversta.

Mucki sem želela pokazati nepalsko Himalajo. Najprej sem se zakopala v raziskavo, ki bi obrodila karseda odročne kraje: s šest-tisočaki, z neuhojenimi potmi, s čim manj življa in komoditet. Kar seveda za tisto osnovno raven preživetja terja vsaj šotor, konzervo in kastrolo in bojda po nekih pravilih tudi vodiča. Ki pa bi se mu nemara lahko izognili, če bi bili kraji dovolj odročni. Vseno pa vse skupaj nanese kakšnih 20 kil, in to celih 14 dni, na najinih plečih. Veš kaj, Mucki, sva si rekli, pa pojdiva enkrat nekaj "res čist na izi". Nekaj takega z lodži, modroci in pekarnami najdeš pod samim Everestom, v območju Kumbu. Poti tam pa so tako uhojene, da "smerokaz" ni nujen. Je pa res, da do Everestovega baznega tabora derejo trume sprehajalcev, nekaj manj se jih odcepi v dolino Gokijskih jezer, skoraj znosno malo se jih potika po drugih stranskih variantah. Internet ti za to območje sugerira ultimativni treking, ki se mu reče "Tri prelazi". Ta preko prelazov Kongma La, Čo La in Renjo La poveže vse doline, ki se z osemtisoč-metrskimi očaki nad njimi kot pavov rep šopirijo nad Nameče Bazarjem. Če izvedeš še kak lateralni izlet, obdelaš (skoraj) vse, kar se v supergah obdelati da. Skratka, idealno za ležerno predstavitev in doživetje najvišjih kotičkov na Zemlji. Zadovoljna, da greva enkrat res le na slikovit dopust, sem se hvalila prijateljem, ki pa so novico sprejeli sumničavo. Ne brez razloga. Kar se je kmalu nepreklicno razodelo tudi meni. Mucki je že prvi dan v svoj notranji kompas vnesla koordinate in zasrepeno stopila na pot. Poleg tega je prav kmalu imela do pičice naštudirane vse druge nedolžne pohodnike, ki so imeli podobne načrte. In prav do poslednjega je bilo treba prehiteti. Pa ne da bi zato štartali ob 4h zjutraj, to bi bilo preveč očitno zagrebeno. Štartali sva med zadnjimi. Potem pa se je Mucki zazrla v breg, na piko vzela tistega, ki je bil na gori najvišje, in neizprosno pognala turbine. Postanek je bil mogoč šele na cilju. Ta pa je predstavljal naenkrat vsaj po dve etapi, ki jih predlagajo klasični itinererji, in to ne v enem dnevu, pač pa v pol. Druga polovica je bila rezervirana za poležavanja in obedovanja, kar je odtehtalo vsaj nekoliko. Nepalsko Himalajo je Mucki v slabih dveh tednih tako lahko spoznala temeljito, jaz pa premišljujem, da bi naslednjič nemara dopustovali v kakšnem mestu, na kakšnem festivalu, pa še tam bi se verjetno grebla za stole.

 

 

Ture

Za vse ture se dogovarjamo sproti.
Načrtov in želja je seveda veliko, vendar trenutno organiziranih tur ne načrtujemo.

 
Obvestila:
Okvira s trenutnimi razmerami (Kako je v gorah) in zanimivimi spletnimi naslovovi (Našli so za nas) se avtomatsko prepisujeta z ustreznih spletnih strani. Tudi desna slika je dinamična - če imate kakšno zanimivo sliko, jo pošljite. Okvir "Še pomnite tovariši" pa je namenjen spominu na pretekle ture. Pošljite na naš naslov tudi svoje besedilo in slike.

Ker je to naša skupna stran, pošljite tudi svoje pripombe, predloge...

 

Našli so za nas:

planota.si/
Zanimivosti na trnovsko Banjski planoti
...NAPREJ in še več povezav

Oglasi:

  Turno-freeride smuči Völkl 90 Eight
Prodam rabljene turno-freeride smuči Völkl 90 Eight z vezmi Marker Kingpin
...NAPREJ

Če želite prejemati obvestila o našem delovanju po elektronski pošti, se prijavite na našo spletno stran. Na istem mestu se lahko tudi odjavite.

Če bi se nam kdo rad pridružil, naj pride na srečanje v četrtek zvečer, lahko si pa tudi pomaga tudi z elektronsko pošto.

 

 


 

 

Razno

Reportaža s prvega državnega prvenstva v kamnodrču in treningu za turne smučarje.


Ogledate si lahko spomine s popotovanja po Sajanskih gorah v Sibiriji.

Preberite si zgodovino Turnega kluba.

Seznanite se z zgodovino Turistovskega kluba Skala

O gorah, gorništvu in gornikih

Gore..Ljudje ARSO -Vreme      


Sponzorji, povezava na vašo spletno stran se lahko pojavi tudi na naši strani! Oglasite se!
Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS


V181211/1(tkgora@krim)
Ver.5.8-170221(gora) - www.turni-klub-gora.si
URL_naslovi: V1.12-181120/1(tkgora@krim)

214854 (od 08 Dec 18)
Število trenutno priključenih uporabnikov: 8


--- pico (12196)